דיני חוזים
דיני חוזים הם תחומי חוקי ישראל הכוללים הסכמים בין אנשים, עסקים וקבוצות. כשמישהו לא מקיים הסכם זה מכונה "הפרת חוזה" ודיני החוזים מאפשרים לך לקחת את הבעיה לבית המשפט. עורכי דין ודיני חוזים ושופט ידונו בתיק ויקבעו פיתרון הוגן.
יסודות החוזים:
רוב אנשי העסקים מתקשרים בחוזים בתדירות גבוהה יותר מכפי שהם עשויים להבין. בכל פעם שאתה או החברה שלך מסכימים לנקוט בפעולה כלשהי או לשלם תשלום תמורת כל דבר בעל ערך, נוצר חוזה משפטי – גם אם ההסכם לא נראה כמו חוזה רשמי. לדוגמא, מרבית שטרי המכירה, הזמנות הרכש, הסכמי העבודה ועסקאות עסקיות נפוצות אחרות הם חוזים הניתנים לאכיפה.
מהו חוזה:
חוזה הוא הסכם הניתן לאכיפה מבחינה חוקית בין שני צדדים או יותר שיוצר חובה לעשות או לא לעשות דברים מסוימים. משמעות המונח "צד" היא אדם, חברה או ישות משפטית אחרת. לא משנה מי הצדדים, כמעט תמיד החוזים מכילים את המרכיבים המהותיים הבאים:
- צדדים המוסמכים להתקשר בחוזה. לדוגמא, נכה נפש לא יכול היה להתקשר בחוזה. קטינים יכולים להתקשר בחוזים אך יכולים לבטל אותם ברוב המקרים לפני שהם מגיעים לגיל הרוב.
- הסכם הדדי על ידי כל הצדדים. במילים אחרות, לכל הצדדים יש מפגש מחשבות בנושא ספציפי. כל אחד מהצדדים מבטיח לבצע מעשה שהמפלגה אינו נדרש כדין לבצע, או מבטיח להימנע מביצוע מעשה שהוא רשאי לבצע.
למה שאכתוב או אחתום על חוזה?
כדי שיהיה ניתן לאכיפה, הסכמים מסוימים חייבים להיות בכתב:
על פי סעיף 30 לחוק הפיקוח על עיסקי הביטוח, הסכם בין חב' ביטוח לסוכן חייב להיות בכתב.
סע' 30 לחוק הפיקוח על עסקי ביטוח קובע: "לא יתווך סוכן בין כל אדם לבין מבטח אלא אם קיים בינו לבין אותו מבטח הסכם בכתב שבין תנאיו חיוב הסוכן בשני אלה:
1. להחזיק כספים, שגבה ממבוטחים, בחשבון נפרד.
2. להעביר למבטח כספים, שגבה ממבוטחים, תוך 30 ימים מיום שקיבלם".
מסעיף 8 לחוק המקרקעין אשר קובע כי: “התחייבות לעשות עסקה במקרקעין טעונה מסמך בכתב”.
מסעיף 5 לחוק המתנה הקובע כי : “התחייבות לתת מתנה בעתיד טעונה מסמך בכתב”.
סעיף 2 לחוק אשראי הוגן שקובע כי: “חוזה הלוואה בין מלווה ללווה טעון מסמך בכתב; הסכמת הלקוח לכריתת חוזה ההלוואה תינתן במפורש ותתועד בידי המלווה, ויכול שתינתן בדרך של חתימת הלקוח על חוזה ההלוואה; שר המשפטים רשאי לקבוע הוראות לעניין אופן תיעוד ההסכמה כאמור”.
בין אם זה נדרש ובין אם לאו, הסכם בכתב הופך להיות ההוכחה שלך למוסכם ומונע ממישהו לשכוח או לשנות את הסיפור מאוחר יותר. רישום החוזה גורם גם לצדדים להתמקד בנקודות המהותיות ולהגיע להסכמה מוחלטת.
אתה יכול לכתוב חוזים עסקיים משלך. אם יש הרבה על כף המאזניים או אם העניין מורכב, כדאי לך להשתמש בעורך דין. את הכסף הטוב ביותר שלך אתה יכול לבזבז מראש למניעת בעיות משפטיות אפשריות, במקום להילחם בתביעה מאוחר יותר. אם הסכום העומד על כף המאזניים בחוזה העסקי שלך בינוני או התנאים פשוטים, אתה יכול להשתמש בצורה משפטית ששני הצדדים מבינים.
כיצד אוכפים חוזים?
השיטה הנפוצה ביותר לפתרון סכסוכים בחוזים עסקיים ואכיפת חוזים (אם שיטות פיתרון לא פורמליות נכשלות) היא באמצעות תביעות ומערכת בתי המשפט. אם הסכום הנדון נמוך מ 34,000 ש"ח, הצדדים עשויים להשתמש בבית המשפט "תביעות קטנות" כדי לפתור את הנושא.
אך תביעות רשמיות אינן האופציה היחידה. הצדדים עשויים גם להסכים למגשר לבחון סכסוך חוזה. הצדדים אינם מחויבים להחלטת מגשר, אך הם עשויים להיות משוכנעים להימנע ממאבק יקר בבית המשפט על ידי האופן בו פוסק המגשר. הצדדים יכולים גם להסכים לבוררות מחייבת של סכסוך חוזה, לפיו צד נייטרלי מאזין לטיעונים משני הצדדים ומוציא החלטה מחייבת.
כאשר מנסים לאכוף חוזה, אדם או עסק צריכים לשקול תמיד את ההשפעה שיש לכל מחלוקת על כל קשר עסקי ארוך טווח בין הצדדים המעורבים.
קבל עזרה משפטית ממשרד עורכי דין זגלשטיין.
חוזים הם חלק חשוב בניהול עסק, לכן תרצו לוודא שהחוזים שאתם עורכים ניתנים לאכיפה חוקית. הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא להתייעץ עם עורך דין חוזים בכל פעם שאתה צריך לנסח או להתקשר בחוזה עבור העסק שלך.